YenidenBiz Derneği İle 1000 Kadın Daha İş Başı Yapıyor

Haberi Paylaş

Farklı sebeplerden işe ara vermiş kadınları iş dünyasına geri kazandırmak amacıyla çalışmalar yürüten YenidenBiz Derneği Kadınlar İş Başına Zirvesi’ni düzenledi. Yapı Kredi ana sponsorluğunda 10 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen zirvede kadınların ekonomiye katılımı ve istihdamının önemi uzman konukların sunumuyla masaya yatırıldı. Zirve kapsamında elde edilecek gelir ile 1000 kadının yeniden iş başı yapmasına destek olacak eğitimler verilmesi hedefleniyor.

 

Uzman konuklar, kadın istihdamı için bir araya geldi…

 

Kadınlar İş Başına Zirvesi, kadınların iş hayatlarındaki temsiliyetlerini artırmak için çalışan önemli fikir liderlerine ev sahipliği yaptı. Çeşitliliği avantaj haline getirecek yeni organizasyonel modeller üzerine çalışan ve «Piano C: İş, kadınla buluşuyor» oluşumunun kurucusu Riccarda Zezza, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Big Chefs restoranlarının kurucusu Gamze Cizreli, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Mentoro Danışmanlık Yönetici Ortağı Hande Yaşargil’in de yer aldığı uzman konuklar, yalnız Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli sosyal ve ekonomik sorunlarından biri olan kadın istihdamını tartıştı.

 

YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Güçlü Onur, zirvenin açılış konuşmasında dernek olarak 2014 yılından beri 1200’ün üzerinde bir aday havuzu oluşturduklarını belirtirken, yeniden iş başı yapan bu kadın adayların oranın yüzde 15’e ulaştığını vurguladı. Türkiye’de halihazırda 1,5 milyona yakın kadının yeniden iş başı yapmak üzere iş arayışında olduğunu belirten Onur, bu kadınların yüzde 30’unun yüksek öğretim mezunu olduğuna dikkat çekti. Onur sözlerine şöyle devam etti:

“Yüksek öğretim mezunu kadınlarımızın iş gücüne katılması ile GSYİH’ya yılda 30 milyar TL pozitif katkı sağlayacak. Annelik, aile içi sorumluluklar gibi nedenlerle iş hayatına dahil olamayan tüm kadınlarımızı bu hesaba dahil edersek, GSYİH’ya 130 milyar TL’nin üzerinde bir ekonomik değerden söz eder hale geleceğiz.”

 

Çalışmaya ara veren kadınların yüzde 50’si iş bulmakta zorluk çekiyor

Ayşe Güçlü Onur, konuşmasında Koç Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Zeynep Aycan yönetiminde yapılan “Kadın ve İşe Ara Verme Araştırması” sonuçlarını da açıkladı: “Çalışmakta olan, çalışma hayatına ara veren kadınlar ve kurumsal yöneticilerden oluşan yaklaşık 450 kişi ile yapılan araştırmadan oldukça dikkat çekici sonuçlar elde ettik. İş hayatına ara veren kadınların yüzde 50’si 1 yıldan fazla süredir iş arıyor. İşe ara vermede en önemli neden, annelik olarak ortaya çıktı. Çalışan kadınların diğer bir işe ara verme nedeni de tükenmişlik olarak öne çıkıyor. Çalışmakta olan kadınların yüzde 48’inin daha önce iş hayatlarına hiç ara vermedikleri görülüyor. Bu kadınlar, işe verilecek aranın ardından kariyerlerinin olumsuz etkilenmesinden korkuyor ve geri dönmenin zor olacağına inanıyor. Kurumsal yöneticilerin işe ara veren kadınları işe alma konusundaki yaklaşımı daha çok sosyal sorumluluk olarak ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılan kurumların yüzde 92’si işe ara veren kadını işe alma konusuna olumlu bakıyor.”

 

1000 kadına yeniden iş başı yapma fırsatı

Zirve kapsamında ayrıca Ertuğrul Belen’in tasarladığı BNA Speed NetworkingÔ ilk kez gerçekleştirilirken, adaylarla kurumların bir araya gelip tanışmaları ve iletişimlerinin güçlendirilmesi sağlandı.

 

Kadınlar İş Başına Zirvesi’nden elde edilecek gelirle 1000 kadının yeniden iş başı yapmasına destek olacak eğitimler verilmesi amaçlanıyor.

Yapı Kredi ana sponsorluğunda ve Borusan, Danone Türkiye ve Tuborg sponsorluğunda gerçekleşen zirveye destek veren diğer kurumlar ise Ashoka, Coca Cola İçecek, Flo, Koton, Microsoft, MultinetUP ve Yönetim Kurulu’nda Kadın Derneği oldu.

 

Kadın meselesi evrenseldir

Zirvede erkeklerin kadınları nasıl gördüğünü anlatan bir sunum yapan Bekir Ağırdır, kadın meselesinin yalnızca kadınlara, bir kültüre, bir bölgeye, Türkiye’ye, Türklüğe, müslümanlığa dair bir mesele değil evrensel bir mesele olduğunu belirtti. Bilgi toplumunda hem beden, hem zihin, hem de gönlün önemli olduğunu belirten Ağırdır, yeni dönemin üreticisinin kadınlar olacağını vurguladı. Ve kadınlara erkek taklidi olmayın mesajı verdi.

 

Cesaret ile esaret arasında tek fark var

Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar, Egon Zehnder Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere ile yaptığı Kadın, Cesaret, Liderlik oturumunda cesaret ile esaret arasında tek bir fark olduğunu, bütün değişimi de bu harf farkının yarattığını söyledi