KİMYASALLARA SAVAŞ AÇILDI

Haberi Paylaş

Sağlıklı bir toplum, temiz bir çevre için…

  • Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) yönetmeliği 23 Aralık 2017’de yürürlüğe girdi. Bundan böyle, oyuncak, tekstil, temizlik malzemeleri, boyalar, takılar, kozmetik ürünleri gibi kimyevi içerik barındıran tüm ürünler insan ve çevre sağlığı ile uyumlu olacak.

KKDİK Yönetmeliği ile şaka oyunları, koku bombası, aksırık tozu gibi içinde insan sağlığını tehdit eden kimyasallar barındıran oyuncakların ihracatına ve tekstil ürünlerinde kullanılan kimyasallara yasak geldi. Tekstil ürünlerinde bulunan NPE’nin ( nonil fenoletoksilatlar )insan sağlığını tehdit ettiği  ve çevre kirliliğine sebep olduğu için kullanımına kısıtlama getirildi, yönetmeliğe göre ‘’ Su ile yıkanabilir tekstil eşyalarda, eşyanın her bir parçasında veya eşyanın kendisinde ağırlıkça yüzde 0,01’e eşit veya daha yüksek konsantrasyonlarda NPE bulunuyorsa bu eşyalar piyasaya arz edilemeyecek”.

Bunlarla birlikte KKİDK, Çimento ve deri eşyalarda kullanılan Krom VI bileşiklerine, yapıştırıcı ve sprey boyalarda kullanılan toluenine, mücevherde kullanılan kurşuna, pos ve ATM ve yazarkasa kağıtlarında  kullanılan Bisfenol A’ya kısıtlamalar getirdi.

KKDİK ile AB Mevzuatına uyum sağlayan Türkiye, Avrupa Kimyasallar Ajansı ( ECHA ) tarafından kullanımı yasaklanan ve kısıtlanan kimyasal maddeleri gözetim altında tutacak.

Leave a comment