Kasım ayının ekonomi karnesi açıklandı

Haberi Paylaş

Ekonomi Gazetecileri Derneği için yapılan araştırmada, Kasım ayı ekonomi başlıkları belirlendi. Ay boyunca dolardaki artış dikkat çekerken, TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı.  İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı raporda ekonomide öne çıkan başlıklar ve detayları…

 

Ekonomide önemli bir başlık olan dolar, ay boyunca rekor üstüne rekor kırdı. Dalgalanmalar yaşasan da dolar en üst seviyelerde seyretti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dolardaki dalgalanmayla ilgili konuştu. Zeybekçi, ‘Dolardaki dalgalanmanın gerekçesi spekülasyon. Kurla ilgili bir şey yapmamak lazım, Aralık sonundan önce piyasalar rahatlar’ dedi. Bu başlıklar ile dolar ay boyunca 159 bin 140 habere konu oldu.
Başbakan Yıldırım: İhracat son 10 yılın rekorunu kırdı

TİM İhracat Haftası 2017 Etkinliği’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Ekim ayında ihracatın rekor artışla yüzde 15,6 artarak 13,6 milyar dolar olduğunu ve böylece son 10 yılın rekorunun kırıldığını açıkladı. İhracat ile ilgili medyada toplamda 76 bin 181 habere yer verildi.

 

Türkiye’de ekonomi denildiğinde akla gelen bir diğer önemli başlık vergi olarak bilinir. Hemen hemen her gün medyada yer alan vergi artışları, vergide değişiklik haberleri ile vergi başlığı, ay boyunca 69 bin 573 habere konu oldu.

 

 

Türkiye OECD ikincisi oldu

Türkiye, 2010-2016 yıllarını kapsayan son 7 yılda 4,6 milyon kişilik ek istihdam sağlayarak OECD ülkeleri arasında ikinci oldu. İstihdam haberleri ay boyunca 59 bin 44 haberde yansıma bularak ekonomide en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı.

 

Türkiye için büyüme beklentisi yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 ve ikinci çeyreğinde 5,1 büyüdü. Siyasi yetkililer üçüncü ve dördüncü çeyrekte daha yüksek bir büyüme ve 2017’de yıllık büyüme oranının yüzde 7 civarında olmasını bekliyor. OECD’de açıkladığı raporunda, Türkiye için büyüme beklentisini 2017 için yüzde 3,4’ten yüzde 6,1’e, 2018 için ise yüzde 3,5’ten yüzde 4,9’a yükselttiğini bildirdi. Hem içi tabloda hem dış tabloda karşımıza çıkan “büyüyen Türkiye” resmi ile birlikte ekonomide büyüme haberleri, medyada 46 bin 107 haberde kendini gösterdi.

 

En yüksek fiyat artışı domateste gerçekleşti

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları en yüksek artışın domateste olduğunu gösterdi. Açıklanan rakamlarda en fazla fiyat düşüşünün ise karnabaharda olduğu görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aylık TÜFE yüzde 1,49 aylık ÜFE yüzde 2,02 oranında arttı. Yıllık TÜFE yüzde 12,98, yıllık ÜFE 17,30 oranında arttı. Bu başlıklar çerçevesinde Medya Takip Mekezi’nin raporuna göre medyada enflasyon ile ilgili toplamda 32 bin 678 haberin yer aldığı tespit edildi.

 

Leave a comment