KURUMSAL SATIŞ TEKNİKLERİ YAZI DİZİSİ – 1

Haberi Paylaş

Satışın en temel kuralları : Bir satışçının bilmesi gereken en temel 5 kural;

 

1- Gülümsemeyi Bilin

İlk kural çok basit, gülümsemek bence kişisel satışın en temel kuralı bu. Eğer yüzünüzde bir gülümseme ifadesi yoksa karşınızdaki müşteri ile aranıza kocaman bir set çekmiş olacaksınız ve bu yaptığınız işe göre hiç de iyi bir şey değil. Bir Çin atasözü diyor ki; soğuk pirinç pilavını kabul edebiliriz, asık suratlılığı asla. Dolayısı ile gülümseyebilmeyi bilmek lazım. Bunun için en kolay yöntem satışın mutlaka başarı ile sonuçlanacağını düşünmemizdir, er veya geç sabırla çalışırsak bu gerçekleşecektir.

 

2- Dürüst Olun

İnsanlar güvendiği kişiler ile ticaret yapayı isterler. Müşteri üzerinde güven sağlayabilmek en önemli konulardan biri. Eğer potansiyel müşteri size güvenmiyorsa en ucuz en iyi ürünü de satsanız size yanaşmayacaktır, çünkü aklında hala acaba beni kazıklayacak mı? sorusu vardır. Dürüst olun ve karşınızdaki müşterinin güvenini kazanın gerisi daha kolay gelecektir. Güven üzerine kurulmuş bir “müşteri – satışçı” ilişkisinden bol bol satış çıkacaktır.

 

3- Sabırlı Olun

Evet, satışta yapılan en büyük hatalardan biri sabırsızlıktır. Hayatta tanıdığım en itici insan tipi sabırsız bir satıcıdır. Hemen satmak ister, müşterinin neye ihtiyacının olduğunu bilmez, soru sormaz sadece satmak ister ve yüksek ihtimalle bırakın satmayı ilişki bile geliştiremez. Sabırlı olun araştırın ihtiyaçları belirleyin önce ve müşteriye güven verin sabırsızlığınız, müşteri gözünde sizi hiç istemediğiniz bir konuma düşürecektir.

 

4- Soru Sormayı Öğrenin

Soru sormak müşteri ile ilişki geliştirmekte bir satıcının kullandığı en güçlü silahtır. Sorun müşteriniz anlatsın ve anlattıkça size olan yakınlığı artsın. Öyle sorular sorun ki dakikalar boyunca konuşsun ve siz bu arada mutlaka ajandanıza not alın.  Yaptığınız iş ile ilgili, ürünleriniz ile ilgili hazır açık uçlu sorularınız olsun, bu sorular sayesinde satış yapacaksınız ve bu sorular sayesinde müşterinin ihtiyaçlarını belirleyeceksiniz. Sorunuzun cevabı evet veya hayır ile verilebiliyorsa bu sorular kapalı uçlu sorulardır ve çokta bu aşamada işinize yaramayacaktır. Hemen şimdi müşteriye soracağınız 10 tane açık uçlu soru listenizi oluşturun.

 

5- Dinlemeyi Bilin

Eğer bir görüşmede siz müşterinizden daha çok konuşuyorsanız bir yerlerde hata yapıyorsunuz. Bir satış görüşmesinde %80 müşteri %20 siz konuşmalısınız, size kalan o küçük %20’lik bölüm satışı rahat rahat kapatmanıza yetecektir. Müşteriniz konuşurken sağa sola, yada başka işlerle uğraşmayın sadece not almak için gözlerinizi kaçırın, durumun psikolojisine uygun bakışlar yapın, cümlelerini tekrar edin, başınızı sallayın o an dünyada 2 kişinin kaldığını hayal edin ve karşınızdaki adam size nasıl hayatta kalacağınızı anlatıyor işte bu şekilde dinlemelisiniz yoksa sizden daha çok dinlemeye gönüllü olan hayatta kalacaktır.

Ürün ve hizmet her ne satıyor – her neyin ticaretini yapıyorsak yapalım satışçı olmak veya satışçılar ile çalışmak zorundayız. Satış işlemlerinin en büyük kısmı kurumsal müşterilerimize ait. Kurumsal satış teknikleri yazı dizimizin ilkini Sayın Mehmet Kara’nın tavsiyelerinden derledik. Satış teknikleri ne kadar detaylı bilinir ve uygulanırsa kurumlarımızın büyümesi o denli büyük olacaktır.

Leave a comment