Mitsubishi Electric’den Sanayicilerin sağ kolu olmaya aday robotlar

Haberi Paylaş

Sanayicilerin sağ kolu olmaya aday robotlar

 

Fabrika otomasyon sektörünün profesyonelleri ile fabrikaların üretim ve yatırım süreçlerinin karar vericilerini bir araya getiren 3. ST Robot Yatırımları Fuarı ve Zirvesi’ne “Sağ Kolunuz” konseptiyle katılan Mitsubishi Electric, Sanayi 4.0’a uyumlu inovatif çözümlerini sergiledi. Esnek, kompakt, bakım gerektirmeyen, en hassas proseslerde dahi üretimi kolaylaştıran, uzun ömürlü Mitsubishi Electric robotları, sanayicilerin güven içinde işlerini emanet edebilecekleri sağ kolu olmaya aday. Yetenekli robotlarının yanı sıra iQ Otomasyon Platformu, Güvenlik Çözümleri ve MAPS (Mitsubishi Electric Adroit Process Suite) teknolojisini de fuarda tanıtan Mitsubishi Electric, aynı zamanda robot teknolojileri ve uygulamaları konularında sunumlar gerçekleştirdi.

 

İleri teknolojiye sahip fabrika otomasyon ürünleri ile Türk sanayisine yüksek katma değer sağlayan Mitsubishi Electric, WOW Kongre Merkezi’nde 4-6 Ekim tarihlerinde düzenlenen 3. ST Robot Yatırımları Fuarı ve Zirvesi’ne “Sağ Kolunuz” konsepti ile katıldı. Sanayicilerin güven içinde işlerini emanet edebilecekleri sağ kolu olmaya aday Mitsubishi Electric robotları, üretimin her aşamasında büyük kolaylık sağlayan ileri teknolojileri ile dikkat çekti. 7 / 24 her koşulda 25 bin saat bakım gerektirmeden çalışan Mitsubishi Electric robotları, artı eksi 240 derece ve toplamda 480 derece erişim ile çevresindeki ölü alanları minimize ederek işletmelere operasyonel olarak montaj alanı sağlıyor. Robotlar sahip olduğu iQ Platform yapısı sayesinde fabrikanın bütünü ile haberleşerek ideal otomasyon zincirine kolaylıkla dahil olabiliyor. Kompakt yapıları ile istenildiği zaman fabrikanın her alanına taşınabilen robotlar, böylelikle esnek bir üretim alanı sağlanmasına imkan tanıyor.

 

Robotlarda “Sensörsüz Çarpışma Kontrolü”

Mitsubishi Electric’in robot kontrol ünitesi; hareket kontrolünün esnekliğini, sistemin hızını, doğruluğunu ve hassasiyetini sağlıyor. Ayrıca esneme fonksiyonları ile robot kolu bir çeşit yay görevi görerek kuvvete göre esniyor. İleri uygulamalar için Mitsubishi Electric robotlarına konveyör (taşıma bandı) ve ürün izleme, kuvvet kontrolü ve görme özellikleri kolaylıkla entegre edilebiliyor. “Sensörsüz Çarpışma Kontrolü” özelliği, robotun manuel ya da otomatik modda herhangi bir engele temas ettiğini tespit edebiliyor ve bu sayede çarpışmalardan kaynaklanabilecek hasar önlenebiliyor.

 

İnsan kolu hareketlerini taklit eden robot teknolojisi

Mitsubishi Electric’in RV-F serisi dinamik 6 eksenli robotu, insan kolu hareketini taklit edebilmesi ve 0,32 saniyelik döngü süreleri sayesinde çok yüksek hızlı sistemlerde kullanılarak verimliliği artırıyor. Dinamik yapısıyla esnek figürleri bile kolayca yapabilen 6 eksenli endüstriyel robotun çift kol yapısı, sadece hareket özgürlüğü açısından artı değer sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha fazla kararlılık ve çok yönlülük sunuyor. RV-F serisi için çok dar alanlarda çalışmak hiç zor olmadığı gibi robotların duvar veya tavana monte edilmesi de sorun oluşturmuyor. Modele bağlı olarak 504 ila 1.503 milimetre aralığında yer alan Mitsubishi Electric robotlar, 2’den 70 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip.

 

Sanayi 4.0’a uyumlu inovatif teknolojiler

Fuarda yetenekli robotlarının yanı sıra iQ Otomasyon Platformu, Güvenlik Çözümleri ve MAPS (Mitsubishi Electric Adroit Process Suite) teknolojisi gibi Sanayi 4.0’a uyumlu çözümlerini de tanıtan Mitsubishi Electric, aynı zamanda robot teknolojileri ve uygulamaları konularında sunumlar gerçekleştirdi.

 

Tüm otomasyon bileşenleri bir arada çalışıyor ve haberleşiyor

Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konseptinin oluşturulmasını sağlayan iQ Otomasyon Platformu tüm önemli otomasyon bileşenlerini tek bir yapıda birleştiren nadir ürün ailelerinden biri. iQ Platform, Mitsubishi Electric’in CNC (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol), Motion (Hareket), Robot, PLC ve Proses uygulamaları olmak üzere tüm otomasyon disiplinlerini bir araya getirerek aynı anda çalışabilmelerini ve herhangi bir haberleşme kanalı kurmadan birbirleriyle konuşabilmelerini sağlıyor. Tüm otomasyon yaşam döngüsünde oluşturabileceği maliyetleri ve mühendislik zamanlarını azaltıp üretkenliği artıran ve sahadaki bilgiye ulaşımı kolaylaştıran Mitsubishi Electric iQ Platform, bu sayede ilk yatırım sırasındaki giderleri (TCO: Toplam sahip olma maliyeti) minimize ediyor. iQ Platform ile iki veya daha fazla robot dar bir hücre içerisinde birbirlerine temas etmeden çalışabiliyor ve birbirleriyle senkron olarak hareket edebiliyor.

 

Güvenlik Çözümleri ile güvenlik bilgileri görselleşiyor ve verimlilik artırıyor

Mitsubishi Electric MELSEC Safety, güvenlik bilgilerinin görselleştirilmesini sağlarken, güvenlik kontrolü gerçekleştiriyor ve verimliliği artırıyor. MELSEC Safety ürün grupları, sistem yapılandırması için en uygun güvenlik kontrol cihazlarını seçmeye olanak sunuyor. Orta ve büyük ölçekteki güvenlik kontrolü uygulamaları için oldukça uygun olan Safety PLC, CC-Link IE Field, CC-Link Safety, özel merdiven programlama ve fonksiyon blokları kullanarak esnek sistemler kurmaya imkan tanıyor. Safety kontrolörü ise küçük ve orta ölçekteki güvenlik kontrolü uygulamaları için ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor ve yalnızca fonksiyon blokları kullanarak bir güvenlik devresinin kolayca programlanmasını sağlıyor. MELSEC-Q Serisine program kullanmadan bir güvenlik devresi eklemenin kolay yolu olarak sunulan Safety röle modülleri ise küçük ölçekli güvenlik kontrolü için tercih ediliyor.

 

Otomasyon sisteminin tüm aşamalarına değer katan MAPS

İzleme ve kontrol sisteminin sunulduğu bir SCADA programı olan MAPS (Mitsubishi Electric Adroit Process Suite), aynı zamanda raporlama ve analiz programı olarak da öne çıkıyor. Süreç tasarımı, mühendislik, kontrol sistemlerinin geliştirilmesi, kurulum, devreye alma ve kabul testleri, bakım, onarım ve devam eden yükseltmelere kadar otomasyon sistemi projesinin tüm aşamalarına değer katıyor.

 

MS.NET platformunda geliştirilen MAPS; Microsoft Access, SQL, Microsoft Excel, Oracle gibi çeşitli Microsoft işletim sistemleriyle ve veri tabanı programlarıyla uyumlu. C# , Visual Basic.net ve JavaScript dilleri herhangi bir lisans gerektirmeden dahili olarak kullanılabiliyor. Alarm yönetimi ve akıllı raporlama çözümleri ile mühendislik maliyetleri azaltılırken, tüm sistemin analizi gerçekleştiriliyor. Dinamik bir arayüze sahip olan HTML5 tabanlı web client ile bilgisayardan, tabletten veya akıllı telefondan uzaktan erişim sağlanabiliyor. Vektörel ve Windows tabanlı grafikler kolaylıkla oluşturulabiliyor. 100’ün üzerinde üretici firmanın cihazlarıyla haberleşebilen sürücüleri bulunuyor. Microsoft Windows güvenliği kullanılarak en üst düzeyde koruma sağlanıyor. Üretim proseslerinin etkinliğini gözlemleyen ve geliştiren OEE (Toplam Ekipman Etkinliği) fonksiyonuna sahip olan MAPS, MES (Üretim Yürütme Sistemi) kapasitesindeki fonksiyonlar ile üretimdeki tüm faaliyetleri kontrol edebiliyor.

 

Mitsubishi Electric Corporation Hakkında

Mitsubishi Electric Corporation, güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmekte 95 yılı aşkın tecrübeye sahip ve bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2017’de sona eren mali yılda 4,238.6 milyar Yen (37.8 milyar USD*) konsolide grup satışı elde etti. Ayrıntılı bilgi için; www.MitsubishiElectric.com

* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2017’de ilan ettiği 1 USD = 112 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.

 

Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında

Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, fabrika otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sitemleri ile görsel veri sistemlerinin satış ve satış sonrası hizmetlerinden oluşuyor. Bu faaliyetlerinin yanı sıra uydular, güç kaynakları ve ulaştırma bağlantılı altyapı işlerine de destek veriyor. Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının üreticisi olan Mitsubishi Electric, uyduların yanı sıra Marmaray projesinde kullanılan otomasyon teknolojisi ile de dikkat çekiyor. Nisan 2016’da Türkiye’de ev tipi klima geliştirme ve üretim şirketi kuran Mitsubishi Electric, Ocak 2018’de Manisa fabrikasında üretim yapmaya hazırlanıyor. Ayrıntılı bilgi için; tr.mitsubishielectric.com

 

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Hakkında

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri; otomotiv, gıda, paketleme, metal ve PVC işleme makineleri gibi çeşitli alanlarda Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarına hızlı entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik konusunda katma değer sağlıyor. “Sanayi 4.0” olarak da adlandırılan yeni endüstri evresine e-F@ctory, yani dijital fabrika konseptiyle yanıt veriyor. Ayrıntılı bilgi için; tr3a.mitsubishielectric.com

Leave a comment