Mebrum gıda Satış Müdürü Fatih Ergincan ile özel röportaj ‘’ Hicazi Hurma 12 ay boyunca sofralarınızda ‘’

Haberi Paylaş

Mebrum Gıda satış müdürü Fatih Ergincan ile yaptığımız röportajda 12 ay boyunca satışını yaptıkları hurma ile alakalı bilgiler paylaştılar.

Yönetim kurulu başkanımız Mehmet Öztürk bey tarafından kurulan ve 1985 den bu yana Mebrum gıda olarak Hicazi markası ile Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye hurma ithal eden firmamız, 30 yılı aşkın deneyimimiz ve hurma konusunda uzmanlaşan ekibimizle halen ülkede bir çok gıda toptancısı ve üreticisine hurma temin etmektedir.

Sofralarımızın bereketi olan hurma özenle toplanarak Medine’de yer alan fabrikamızda ayıklanma temizlenme kalibrasyon ve tekrar ambalajlama işlemlerinden geçirilerek tüketime hazır hale gelmektedir.

İçerdiği vitamin ve mineral değerleri ile besleyici açıdan oldukça zengin hurmayı nefis lezzeti ile Acve,Çelebi,Mebrum,Medine Medjul,Hudri,Safavi,Sugi,Sukkari cinsi ürün gamı ile sofralarınıza getiriyoruz.

Hurma

Hurma, günümüzde özellikle ramazan ayının gelmesiyle varlığını yaşamımızda hissettiren, hafif buruk fakat son derece tatlı bir çeşit meyvedir ve palmiye grubuna mensup bir ağaçta yetişir. Her ne kadar hurmanın tarihçesi detaylı olarak saptanamasa da, elde edilen bulgular, hurmanın insanın varoluşundan bu yana dünyada yeri olduğunu bizlere göstermektedir. Hatta bu yüzdendir ki, bazı kaynaklarda hurma ağacına “Hayat Ağacı” denmiştir.

Hurma, sıcağı seven ve soğuktan bilhassa hoşlanmayan bir ağaç türüdür. Palmiye grubundaki bu ağaç, ülkemizde en çok Akdeniz iklimi gözüken ortamlarda yetiştirilebilmektedir. Hurmanın geçmişine bakıldığında bulunan bulgular, milattan önce 7500’lü yıllarda Mısır , Suriye ve Arap yarımadası topraklarında bu ağacın bulunduğunu göstermektedir.

Türkiye’de hurma, her geçen gün talep ve tüketimin artmasıyla beraber tedarikçiler tarafından ithal edilerek iç piyasada satılmaktadır. Yaş veya kuru olarak tüketilebilen bu meyve, daha önce de bahsettiğimiz gibi ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Kur’an-ı Kerim’de cennet meyveleri olarak bahsi geçen hurmanın bir rivayete göre 99 çeşidi olduğu söylenir. Hurmaya olan talebin ve tüketimin artması neticesinde kaliteli hurmaların iyi bir fiyat politikasıyla son tüketici ile buluşturulması her geçen gün daha önemli hâle gelmektedir.

Bu mucizevi meyve, pek çok rahatsızlığın tedavisinde faydalı bir meyve olarak tıp literatüründe kabul görmektedir. Üstelik bu meyve, az da olsa protein içeren çok az sayıdaki meyveden biri olduğu için, vejetaryen insanlar için protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak alternatif bir çözümdür. İçerdiği yüksek orandaki folik asit sayesinde pek çok rahatsızlığın önüne geçmekte yardımcı gıda rolünü en iyi üstelenen meyvelerdendir.

Hurma, artık yalnızca İslâm âleminin tercih ettiği bir meyve olmaktan çıkmıştır. Bugün, dünya genelinde pek çok ülkenin marketlerinde dört mevsim boyunca satışı yapılmaktadır. Diğer ülkelerin vatandaşları bu lezzet ile tanıştıkça, seven insan sayısı da doğru orantılı olarak yükselmektedir. Gerek ülkemizde, gerek İslâm coğrafyasında, gerekse dünya ülkelerinde hurma artık vazgeçilemeyen, sağlıklı, son derece faydalı bir meyve olarak kendini kabul ettirmiştir.

 

Leave a comment